Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У польських інтернет-магазинах книгу Зеленського продають у розділі про нацистів

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що книгу з промовами Володимира Зеленського нібито продають у польських інтернет-магазинах у тому ж розділі, що й книги про нацистів. «У розділі "Вам може сподобатися" магазин автоматично пропонує книги про Волинську різанину, УПА та несподівано “Майн Кампф”», — йдеться у телеграм-каналі. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Книга на скриншоті з інтернет-магазину належить автору Войцеху Рогачину та називається «Зеленський. Біографія», її випустило видавництво «Wielka Litera» про життєвий шлях Зеленського. Також на скриншоті, який поширюють пропагандисти, на сайті нібито написано «Może i się spodobać» — «Мені може сподобатися», хоча правильно буде «Może ci się spodobać» — «Можливо, вам сподобається». Фактчекери встановили, що, ймовірно, агітпроп поширив скриншот із сайту книгарні «Tania Książka». Відмінності теж є і в рекомендованих книгах, і в ціні, і в назві рубрик. Ба більше, на сайті не продають книгу Гітлера «Майн Кампф», а лише критичне видання з коментарями польського історика Євгеніуша Круля.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати Польщу та продовжує просувати наратив про те, що Володимир Зеленський — нацист, як і всі українці. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що у Польщі випустили марку із Зеленським в образі Гітлера.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись