Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Володимир Зеленський назвав Крим російською територією та заявив, що боїться переносити бойові дії у Росію

Кремлівські медіа поширюють інформацію про те, що Володимир Зеленський у своєму інтерв’ю заявив, нібито він «боїться» переносити бойові дії на територію Росії, тому «не буде нападати на російський Крим». Агітпроп зробив висновок, що Президент України буцімто «натякнув, що готовий відмовитися» від півострова. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Агітпроп сфабрикував висловлювання Володимира Зеленського про Крим, поєднавши два різні уривки інтерв’ю, яке він дав телеканалу «1+1». Президент України не робив заяв щодо «російського» статусу Криму, «належність» півострова Росії та про готовність України відмовитися від Криму.

Зеленський заявив, що Україні не потрібно переносити бойові дії на територію Росії, адже для Збройних сил важлива лише деокупація українських земель. А щодо деокупації Криму він зазначив, що звільнення півострова та його демілітаризація політичним шляхом допоможе зберегти Україні життя своїх громадян.

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати Володимира Зеленського та викликати недовіру до нього серед українців. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Зеленський «узурпував» владу в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись