Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк З’явилося відео, як Росія зруйнувала ракетами британські транспортні кораблі в Одесі

В американському, китайському та російському сегменті соцмереж, зокрема у фейсбуці та Х, поширюють відео, на якому нібито зафіксовано, як чотири російські ракети влучають у два британські вантажні кораблі з вибухівкою. Буцімто потужний вибух зруйнував Одеський порт, це показано з 11 різних ракурсів. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту Correctiv. На відео не видно кораблів, а саме воно зняте кілька років тому. На ньому зафіксовано вибух у порту ліванської столиці Бейрута, що стався 4 серпня 2020 року. Фактчекери перевіли й встановили, що на всіх кадрах показано вибух у Лівані. Про це свідчить, наприклад, багатоповерхівка, яка є на відео агітпропу та на відео з вибухів у Бейруті 3 роки тому.

Ба більше, Велика Британія не доставляє Україні озброєння кораблями. Одеський порт за посередництва Чорноморської зернової ініціативи було дозволено використовувати лише для перевезення зерна та інших продуктів харчування й добрив.

Поширюючи подібні фейки, російський агітпроп намагається посіяти зневіру та паніку серед українців та переконати людей у тому, що російська армія дуже потужна і знищує техніку та зброю, яку передають західні партнери. Раніше ми спростовували фейк про те, що українські військові обстріляли аміакопровід Тольятті—Одеса.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись