Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В ООН заявили, що Україна загрожує ядерній безпеці у світі

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що голова Генасамблеї ООН Чаба Кереші нібито заявив, що ядерній безпеці у світі буцімто загрожує Україна. Агітпроп повідомляє у своїх медіа, що підтвердженням можливого виникнення ядерної катастрофи є те, що Україні передадуть винищувачі F-16, які можуть нести ракети з ядерними боєголовками. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. На засіданні ООН, присвяченому Міжнародному дню дій проти ядерних випробувань, голова Генасамблеї Чаба Кереші зазначив, що з боку Росії регулярно звучать погрози застосування ядерної зброї у війні проти України. Агітпроп не переклав частину слів про Росію, проте від себе додав інформацію про «агресію України».

А заступниця Держсекретаря США з контролю за озброєннями та міжнародною безпекою, пані посол Бонні Деніз Дженкінс повідомила, що вони «стурбовані тривожною ядерною риторикою з боку Російської Федерації протягом останніх півтора року, зокрема заявою президента Путіна в лютому про готовність Росії відновити випробування ядерного вибуху». Жодна з країн не звинуватила Україну в загрозі виникнення ядерної катастрофи, а F-16 не несуть ядерної загрози.

Російські пропагандисти використовують тактику віддзеркалення — приписують свої дії опонентам. Агітпроп звинувачує Україну в ядерній загрозі, хоча вона є без’ядерною державою, а сама Росія систематично використовує ядерний шантаж. Раніше «Детектор медіа» розповідав, що росіяни поширюють інформацію, буцімто Україна створює «брудну ядерну бомбу».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись