Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни поширюють інформацію, що Україна нібито створює «брудну ядерну бомбу»

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Офіс президента України працює над створенням ядерної бомби. А російські пропагандистські медіа з посиланням на голову Служби зовнішньої розвідки Росії Сергія Наришкіна пишуть, що Україна, можливо, повернулася до створення «брудної бомби». Це — неправда.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр в ефірі марафону «Єдині новини» розповіла, що окупанти «використали весь арсенал зброї – як військової, так й інформаційної. Саме тому ворог повертається до єдиного інструменту шантажу – ядерної зброї». Як зазначає Ганна Маляр, росіяни намагаються поширити паніку серед українців, тому використовують тему ядерної зброї для шантажу, тиску і залякування.

У жовтні 2022 року російські пропагандисти вже поширювали інформацію про те, що Україна створює «брудну бомбу». Тоді Дмитро Кулеба написав у твітері: «Брехня Росії про нібито плани України застосувати "брудну бомбу" настільки ж абсурдна, наскільки небезпечна. По-перше, Україна є відданою стороною ДНЯЗ: ми не маємо жодних "брудних бомб" і не плануємо їх мати. По-друге, росіяни часто звинувачують інших у тому, що планують самі».

16 листопада 1994 року Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Цей Договір іноді інтерпретують як систему трьох принципів: нерозповсюдження ядерної зброї, роззброєння та право на мирне використання ядерних технологій.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись