Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Президент Чехії закликав відправляти росіян, які живуть на Заході, у концтабори

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють відео, де президент Чехії Петр Павел закликає уважніше стежити за росіянами, що живуть на Заході, як було з японцями у США під час Другої світової війни. Агітпроп поширив це відео з підписом, що Петр Павел сказав створювати для росіян, які живуть у Європі, концентраційні табори. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. 15 червня 2023 року український підрозділ медіа «Радіо Свобода» опублікував інтерв’ю з президентом Чехії Петром Павелом. Він заявив, що «всі росіяни, які живуть в західних країнах, мають більше бути під наглядом, порівняно з минулим. Бо вони є громадянами країни, яка веде агресивну війну». Він наголосив на тому, що коли почалася Друга світова війна, усі японці, які жили у Сполучених Штатах, були під суворим наглядом.

Пізніше речниця президента надіслала електронний лист до «Радіо Свободи» з уточненням порівняння. Вона написала, що нагляд повинен стосуватися тих росіян, які несуть ризики. І що обмеження для громадян країни-агресора — це не щось нове. Петр Павел не говорив про створення концентраційних таборів для росіян.

У такий спосіб російські пропагандисти хоче дискредитувати президента Чехії Петра Павела та виставити його порушником міжнародного права. Саме так агітпроп намагаються відвернути міжнародну увагу від російських воєнних злочинів. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що поставки західної зброї дали змогу Україні зруйнувати Каховську ГЕС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись