Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Джозеф Байден пишається тим, що є найбільш проросійським президентом в американській історії

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють відео, де президент США Джозеф Байден говорить, що нібито пишається тим, «що є найбільш проросійським президентом в американській історії. Я обіцяв тобі, що так і зроблю. Але ось те, чим я дійсно пишаюсь:  я пишаюсь, що мене переобрали найбільш проросійським президентом в історії». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Вони встановили, що відео було відредаговано: на оригінальну аудіодоріжку наклали спотворений переклад російською мовою. 17 червня 2023 року Байден виступав перед членами профспілок у місті Філадельфія, штат Пенсільванія, у межах передвиборчої кампанії. Насправді на цій зустрічі президент США сказав: «Я пишаюся тим, що я найбільш прихильний до профспілок президент в історії Америки. Я обіцяв, що буду. Але чим я справді пишаюся, так це тим, що я був переобраним президентом, який найбільше підтримує профспілки в історії».

Поширюючи подібні фейки, російські пропагандисти намагаються дискредитувати західних партнерів та викликати до них недовіру. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Джо Байден визнав, що Путіна неможливо перемогти.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись