Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Поставки західної зброї дозволили Україні зруйнувати Каховську ГЕС

Пропагандисти стверджують, що ЄС нібито бездумно звинувачує Росію у будь-якій проблемі, як і в підриві Каховської ГЕС, але насправді її зруйнував «київський режим» за допомогою західного озброєння.

На цей меседж звернули увагу фахівці проєкту EUvsDisinfo. Вони зʼясували, що він є непідтвердженим обвинуваченням та поєднанням інших меседжів. Мовляв, військова підтримка з боку Заходу лише продовжує війну і страждання цивільних.  

Пропагандисти поширюють таку інформацію, щоб вкотре виправдати агресію Росії. Однак насправді саме Росія завдає значної шкоди українській економіці та вбиває тисячі людей. Саме Росія намагається знищити Україну, її людей та культуру, наголошують фахівці проєкту. Країни-члени НАТО самостійно приймають рішення щодо надання допомоги Україні, і вона не є протиправною, оскільки Україна використовує її для самозахисту, що передбачено Статутом ООН.

До того ж Росія хоче перекласти відповідальність на Україну за низку провокацій, штучно створюючи їй образ «терористичного режиму». Пропагандисти прирівнюють підрив Каховської ГЕС із фейками щодо «брудних бомб», знецінюючи масштаби катастрофи. Проте підірвала дамбу Росія. Зокрема про це свідчать дані щодо сейсмічної активності в районі Каховської ГЕС, зафіксовані норвезькою сейсмічною станцією в Румунії. «Детектор медіа» вже писав про те, що саме казали пропагандисти про підрив у день, коли він стався. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись