Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна перебуває на межі продовольчої кризи через бідність українців

Пропагандисти в анонімних телеграм-каналах, де поширюють проросійську риторику, стверджують, що Україна — на межі продовольчої кризи через проблеми з молочною індустрією. Мовляв, українці не купують своє молоко, бо не мають за що, а експорт молочної продукції з України чогось провалюється. 

Хоч автори таких дописів і згадують про те, що поголів'я рогатої худоби зменшилося через війну, вони не вказують агресію Росії як першопричину цих проблем. Все знову спихають на Захід, який нібито допомагає лише риторикою. Крім того, вони також перекладають відповідальність за це на країни Центральної Азії та Молдову. Як наслідок, на думку пропагандистів, Україна на межі банкрутства та продовольчої кризи.

Проте її головною причиною стала агресія Росії проти України, оскільки бойові дії обмежують як вирощування худоби та кормів, так і продаж молочних продуктів. Крім того, рослинні аналоги молока, такі як мигдалеве, соєве, вівсяне, кокосове молоко тощо, стають дедалі популярнішими через етичні переконання споживачів або непереносимість лактози, що міститься в коров'ячому молоці. З огляду на це споживання молочних продуктів зменшується на глобальному рівні.

Поширюючи подібні меседжі, пропагандисти хочуть штучно збільшити масштаб проблеми та викликати паніку серед українців. Крім того, в такий спосіб вони вже традиційно хочуть перекласти відповідальність за дії Росії на треті сили.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись