Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни знищили третій ЗРК Patriot в аеропорту «Жуляни» у Києві

У російських медіа та анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію, що турецькі медіа нібито повідомили про знищення ЗРК Patriot в аеропорту «Жуляни» в Києві. Буцімто це вже третій зенітно-ракетний комплекс, знищений росіянами, з п’яти. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Вони встановили, що ні українські, ні західні чи турецькі ЗМІ не писали про знищення третього ЗРК Patriot у Жулянах. Ба більше, за даними з відкритих джерел, в України всього два таких зенітно-ракетних комплекси. Міністр оборони Олексій Резніков у квітні 2023 року повідомив, що Україні передали ЗРК Patriot США, Німеччина та Нідерланди. Проте Нідерланди передали не саму систему, а 2 пускові установки та ракети до них.

У такий спосіб російський агітпроп намагається посіяти зневіру та паніку серед українців, мовляв, ЗРК «Patriot» знищено, тому Україна незахищена. А також прагнуть переконати людей у тому, що російська армія нібито постійно перемагає і знищує техніку, яку передають західні партнери. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що у травні Росія «знищила» п’ять пускових установок Patriot.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись