Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіяни знищили третій ЗРК Patriot в аеропорту «Жуляни» у Києві

У російських медіа та анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію, що турецькі медіа нібито повідомили про знищення ЗРК Patriot в аеропорту «Жуляни» в Києві. Буцімто це вже третій зенітно-ракетний комплекс, знищений росіянами, з п’яти. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Вони встановили, що ні українські, ні західні чи турецькі ЗМІ не писали про знищення третього ЗРК Patriot у Жулянах. Ба більше, за даними з відкритих джерел, в України всього два таких зенітно-ракетних комплекси. Міністр оборони Олексій Резніков у квітні 2023 року повідомив, що Україні передали ЗРК Patriot США, Німеччина та Нідерланди. Проте Нідерланди передали не саму систему, а 2 пускові установки та ракети до них.

У такий спосіб російський агітпроп намагається посіяти зневіру та паніку серед українців, мовляв, ЗРК «Patriot» знищено, тому Україна незахищена. А також прагнуть переконати людей у тому, що російська армія нібито постійно перемагає і знищує техніку, яку передають західні партнери. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що у травні Росія «знищила» п’ять пускових установок Patriot.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join