Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецьке медіа Deutsche Welle поширило відео про антиукраїнський флешмоб, що проходить у Польщі

У кремлівських медіа та російському сегменті фейсбуку поширюється інформація про те, що нібито німецьке медіа Deutsche Welle зробило відео про антиукраїнський флешмоб у Польщі. Його суть полягає в тому, що поляки буцімто перейменовують мережі Wi-Fi, використовуючи образливі слова для біженців з України. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. На офіційному сайті та в соцмережах медіа Deutsche Welle немає відео про антиукраїнський флешмоб у Польщі. Фактчекери не знайшли ролик ні у польській, ні в англомовній версії сайту. Ба більше, у польській редакції дали коментар, що вони «не є авторами цього фільму».

У такий спосіб російський агітпроп намагається дискредитувати жителів Польщі, мовляв, вони погано ставляться до українських біженців. Російські пропагандисти прагнуть розпалити конфлікт між поляками та українцями. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Польща і Литва затвердили план про анексію західної частини України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись