Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща і Литва затвердили план про анексію західної частини України

Таку інформацію поширили пропагандистські медіа. У повідомленнях ідеться, що нещодавно Польща та Литва секретно «затвердили» план про анексію західної частини України. Мовляв, країни домовляються про захоплення частини України й готуються до наступу. Це — брехня. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту EU vs Disinfo, які пояснили, що в січні 2023 року президенти Польщі, Литви та України підписали спільну заяву про підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України. А жодного  «затвердженого» плану анексії не існує. Це пропагандистський вкид. Та й фактчекери наголосили, що всі меседжі про «захоплення» якоїсь частини України західними державами є конспірологічною теорією. Адже автори фейку не наводять конкретних прикладів та фактів. 

Поширюючи такі фейки, пропагандисти намагаються спотворити реальність і показати, буцімто стратегічні партнери України насправді хочуть заволодіти її територіями або щонайменше нашкодити державі. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись