Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні забороняють гру «Тетріс»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах та пропагандистських ЗМІ.  У повідомленнях ідеться, що в Україні планують заборонити гру «Тетрис», адже її розробив російський інженер і «Україна у всьому бачить пропаганду». Автори посилаються на французьке видання «20 minutes» та додають відеодоказ. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які пояснили, що ніякої інформації щодо теми заборони «Тетрису» на офіційному сайті видання вони не знайшли. Тим більше, жодна урядова установа України не виходила із заявою про так звану «заборону». Отже, пропагандисти просто вкинули це повідомлення без жодних доказів. 

У такий спосіб автори насміхаються й апелюють до того, що відмова України від радянської спадщини (наприклад, демонтаж герба СРСР на Батьківщині-матері) нібито неправильна і взагалі сміховинна. Власне, пропагандисти й гіперболізували цю ситуацію, коли зазначили, що в Україні «заборонили» гру-головоломку. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись