Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США «керують» контрнаступом в Україні

 Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що США нібито «керують» порядком денним в Україні. Мовляв, політична сила України зосереджена в руках США. Автори дописують, нібито Зеленський узагалі не здатен керувати державою, бо «доручив» її Джозефу Байдену.

Цей кейс опрацювали фахівці проєкту EU vs Disinfo і пояснили, що насамперед Україна захищається від неспровокованого вторгнення Росії, а США та інші країни, відповідно, надають їй допомогу. Тобто теза про зовнішнє керівництво безпідставна, адже стратегічні партнери України намагаються забезпечити мир, а не впроваджувати свої порядки. Зрештою пропагандисти хочуть показати, що всі політичні рішення України ухвалюють західні посадовці. Тоді як українські політики підпорядковуються цим рішенням, без права оскаржити їх. Нібито будь-які події, що відбуваються в Україні та не на користь Росії, спричинені управлінням «ззовні».

У такий спосіб автори намагаються сформувати образ країни-маріонетки, яка самостійно не може існувати і повсякчас потребує «захисту».

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись