Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Франції заявили про готовність Заходу примусити Україну до територіальних поступок.

Російські ЗМІ посилаються на статтю французького інтернет-видання AgoraVox. Автор висловлює думку, що Росія виграла комунікаційну війну і як один із аргументів пише: «Усе більше жителів Заходу (починаючи з "старого мудрого" Кіссінджера) закликають до "припинення вогню", до "мирних переговорів" з Путіним, навіть якщо це означає змусити Україну "йти на територіальні поступки"...».

Що не так:

1. Автор статті — анонім під ніком «Нікополь». Зазначено лише, що він «інженер за освітою, менеджер із допомоги розвитку за фахом, мандрівник, жадібний до історії та філософії…» тощо. Зазначено, що він автор на сайті з 2008 року, а модератор — з 2010-го. 

2. «Нікополь» не дає жодного посилання на заяви «жителів Заходу», про які говорить, окрім згадки ексдержсекретаря США.

3. Окрім роздумів, аргументи автор ґрунтує на фейках і меседжах роспропаганди, про які «Детектор медіа» уже розповідав. Зокрема, про «неонацистський батальйон "Азов"» і про те, як «колишня омбудсмен України Людмила Денісова зізналася, що брехала про сексуальні злочини російських солдатів на українській території».

4. AgoraVox — один із перших сайтів громадянської журналістики у Франції, створений у 2005 році волонтерами та непрофесійними письменниками. Якщо вірити Вікіпедії, в 2011 році на сайті вже було понад 70 тисяч авторів-волонтерів.

Резюмуємо: фраза «у Франції заявили» насправді означає не офіційну заяву, як це можна сприйняти, а не підтверджену джерелами думку анонімного автора видання, у якому, окрім редакційних матеріалів, публікують колонки волонтерів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись