Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція В Іспанії українці отримують 50 євро допомоги від будь-якого бізнесу, просто показавши паспорт України.

Російська пропаганда продовжує спроби налаштувати громадян інших країн проти українців. Цього разу в мережі поширили інформацію про те, що українці в Іспанії можуть показати свій паспорт у будь-якому закладі сфери послуг й отримати 50 євро допомоги. Як підтвердження цього, до постів додають фото з одного із супермаркетів, де таке нібито відбулося. Однак це — неправда. Спростування опублікували іспанські фактчекери з посиланням на офіційну інформацію від профільного міністерства та Червоного хреста.

Як виявилось, в Іспанії існує усталена процедура цільової допомоги біженцям з інших країн і малозабезпеченим верствам населення (як іспанцям, так й іноземцям) шляхом надання спеціальних карток (чеків), які можна використати зокрема в магазинах. Тобто через Червоний хрест допомогу виділяють тим, хто її потребує, не лише українцям, і не просто так.

Разом з тим, мережа супермаркетів, один з яких був на ілюстративному фото, надала пояснення, що вони пожертвували 1,5 мільйона євро на підтримку українського народу для «покриття основних витрат». Також вони пояснюють, що цими грошима розпоряджатиметься фонд La Caixa в Іспанії та Червоний хрест у Португалії, і що саме вони розповсюджуватимуть допомогу у вигляді карток на 50 євро, які можна буде обміняти в закладах Mercadona в цих країнах. Однак такий проєкт поки лише в планах і буде реалізовуватися з червня по грудень 2022 року. Орієнтовно допомогу у вигляді карток зможуть отримати 5000 осіб.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись