Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія знищила 186 літаків та 129 гелікоптерів ЗСУ.

За підсумками трьох місяців повномасштабної війни проти України генштаб Росії заявив про те, що «…ВС России уничтожили 186 самолетов и 129 вертолетов с начала СВО на Украине…», «…ВС РФ с начала спецоперации уничтожили 1 084 БЛА и 3 373 единицы бронетехники ВСУ».

Фахівці Запорізького центру розслідувань порівняли цифри генштабу Росії з офіційними даними та довели, що сказане ніяк не може відповідати дійсності. Так, за інформацією з довідника World Air Forces 2022, в Україні наприкінці 2021 року було 134 літаки-винищувачі, штурмовики, транспортні разом — у підпорядкуванні військово-повітряних сил. Ще чотири — у флоті. Сумарно — 138 одиниць. У такий спосіб, якщо росіяни звітують про 186 «трофеїв», то виходить, що вони знищили на 30% більше військових літаків, ніж взагалі було в наявності в Україні до початку війни. За даними того ж довідника, на початку 2022 року в Україні налічувалося 112 гелікоптерів. З них 15, 88 і 9 припадають на авіацію, армію й флот відповідно. Отже, росіяни «знищили» українських гелікоптерів на 25% відсотків більше, ніж було до 24 лютого в українських Збройних силах сумарно.

Цифри у зведеннях генштабу Росії щодо втрачених Україною БПЛА теж досить цікаві. Навіть якщо припустити, що волонтери поставили війську 1000 дронів за час війни, то виходить, що абсолютно всі вони «знищені» військами окупантів. Втім, ЗСУ продовжують активно використовувати БПЛА і досі, як для розвідки, так і для нанесення ударів з повітря. Ще одним очевидним свідченням активної роботи російської пропаганди є те, що ще 7 березня Росія заявила про «знищення всієї боєздатної авіації в Україні», то ж за логікою цієї «спецматематики», їм не було чого збивати протягом березня-травня, але про «досягнення» росіяни звітували щоденно. Тому, коли доходить до підбиття підсумків, цифри вперто доводять, що російська пропаганда формує для росіян віртуальну реальність.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись