Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У водопровідній воді Києва та Одеси знайшли холерну паличку.

Таку інформацію поширюють різноманітні телеграм-канали та пабліки Києва, Одеси та інших міст. У повідомленнях стверджують, що водопровідна вода непридатна для використання, тож навіть чистити зуби та мити фрукти і овочі необхідно лише кип’яченою водою.

Однак це — неправда. Інформацію спростували у ПрАТ «АК «Київводоканал». «Інформація про нібито неякісну водопровідну воду є частиною інформаційної боротьби, яка точиться у рамках війни з російськими окупантами. Навіть у найскладніші часи, у період активних бойових дій навколо міста "Київводоканал" суворо дотримувався технологій водопідготовки та подавав у домівки киян безпечну питну воду. Ми продовжуємо це робити і надалі, жодних причин для хвилювання щодо безпеки водопровідної води немає», — повідомили на підприємстві.

Аналогічну заяву зробили в Одесі: «Станом на 12 годину 10 червня 2022 року жодного факту підтвердження наявності збудника холери ні в Одесі, ні в Одеській області не виявлено».

Можливо, у такий спосіб російська пропаганда намагається відвернути увагу від проблем в тимчасово окупованому Маріуполі, де справді є загроза поширення холери через відсутність централізованого водопостачання та каналізації, які окупанти зруйнували під час захоплення міста; тисячі непохованих тіл загиблих, що почали розкладатися; сміття та нечистоти, які накопичилися на вулицях міста і не вивозилися на звалища від початку повномасштабного вторгнення Росії; усі нечистоти потрапляють в море та водойми, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій, включаючи холерний вібріон; відсутність медичних закладів, кваліфікованих лікарів та ліків, що унеможливлює надання інфікованим медичної допомоги. Детально про ситуацію в Маріуполі розповідали журналісти Суспільного.

Зауважимо, що окупанти свідомо приховують інформацію про епідеміологічну ситуацію в Маріуполі та поширюють повідомлення про відкриття пляжного сезону в місті.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись