Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У водопровідній воді Києва та Одеси знайшли холерну паличку.

Таку інформацію поширюють різноманітні телеграм-канали та пабліки Києва, Одеси та інших міст. У повідомленнях стверджують, що водопровідна вода непридатна для використання, тож навіть чистити зуби та мити фрукти і овочі необхідно лише кип’яченою водою.

Однак це — неправда. Інформацію спростували у ПрАТ «АК «Київводоканал». «Інформація про нібито неякісну водопровідну воду є частиною інформаційної боротьби, яка точиться у рамках війни з російськими окупантами. Навіть у найскладніші часи, у період активних бойових дій навколо міста "Київводоканал" суворо дотримувався технологій водопідготовки та подавав у домівки киян безпечну питну воду. Ми продовжуємо це робити і надалі, жодних причин для хвилювання щодо безпеки водопровідної води немає», — повідомили на підприємстві.

Аналогічну заяву зробили в Одесі: «Станом на 12 годину 10 червня 2022 року жодного факту підтвердження наявності збудника холери ні в Одесі, ні в Одеській області не виявлено».

Можливо, у такий спосіб російська пропаганда намагається відвернути увагу від проблем в тимчасово окупованому Маріуполі, де справді є загроза поширення холери через відсутність централізованого водопостачання та каналізації, які окупанти зруйнували під час захоплення міста; тисячі непохованих тіл загиблих, що почали розкладатися; сміття та нечистоти, які накопичилися на вулицях міста і не вивозилися на звалища від початку повномасштабного вторгнення Росії; усі нечистоти потрапляють в море та водойми, що створює сприятливі умови для розмноження бактерій, включаючи холерний вібріон; відсутність медичних закладів, кваліфікованих лікарів та ліків, що унеможливлює надання інфікованим медичної допомоги. Детально про ситуацію в Маріуполі розповідали журналісти Суспільного.

Зауважимо, що окупанти свідомо приховують інформацію про епідеміологічну ситуацію в Маріуполі та поширюють повідомлення про відкриття пляжного сезону в місті.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join