Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк За три місяці війни українська армія втратила 200 тисяч солдатів.

Таке твердження поширюють російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, видання Свободная Пресса, Москва.news, eadaily.com, ren.tv, опублікували цю інформацію посилаючись на німецьке медіа Linke Zeitung. У повідомленнях йдеться про те, що американський генерал Стівен Твітті заявив, що українська армія стрімко відступає під тиском сил Росії, а втрати ЗСУ можуть сягати 200 тисяч бійців. Також там додають, що генерал у відставці нібито бачить успіхи російських військ на Донбасі. Однак видання, на яке посилають російські ЗМІ, не можна вважати поважним медіа: матеріали тут публікуються без авторства, повідомлення в основному націоналістичного та антисемітського характеру, а пошукова система Google не має ніякої інформації про цей ресурс.

Як з’ясували фактчекери Gwara Media, генерал Стівен Твітті не говорив про те, що українська армія втратила 200 тисяч бійців. Під час дискусії на YouTube-каналі Council on Foreign Relations колишній заступник голови Європейського командування США генерал-лейтенант Стівен Твітті каже: «Ми часто чуємо про російські втрати і дуже мало про українські. При тому, що вони також втрачають воїнів. Україна починала з 200 тисяч, але хто знає, де вони зараз?». Тобто американський генерал не стверджував, що українська армія втратила 200 тисяч воїнів, а лише сказав, що така кількість солдатів у ЗСУ була на початку війни.

Як додають фактчекери Gwara, українська влада підтверджує, що Україна має багато загиблих і поранених, проте 200 — це нереальна цифра. Водночас, станом на 9 червня втрати російських військових складають близько 31 700 солдатів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись