Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція США подвоїли обсяги закупівлі російської нафти.

Грузинський адвокат Іраклій Закарейшвілі опублікував допис у Facebook, в якому стверджує, що "президент США Джо Байден обдурив Європу і змусив її відмовитися від російської нафти, у той час як Сполучені Штати купують у Росії вдвічі більше нафти, ніж до початку російсько-українського конфлікту". Твердження про те, що США подвоїли закупівлю нафти в Росії після початку повномаштабної війни в Україні не відповідає дійсності.

Фактчекери з Myth Detector спростували слова Закарейшвілі. Насправді, через російське вторгнення в Україну, 8 березня США ввели ембарго на російську нафту, природний газ і вугілля. До ініціативи приєдналися Канада, Велика Британія та Австралія. 30 травня Європейський Союз заборонив морський імпорт російської нафти з шестимісячним періодом поетапного введення сирої нафти, на яку припадає 90% закупівель нафти в країні. Обсяг російської нафти, проданої в Європі, у квітні справді значно зріс порівняно з березнем. На думку The Wall Street Journal, Росія може продавати збільшені обсяги нафти вдаючись до шахрайства — танкери, завантажені російською нафтою, вказують в офіційних документах: «Пункт призначення невідомий». Потім нафта завантажується на великі кораблі посеред моря, і, як наслідок, приховується її походження. Що стосується США, то тут можна говорити про збільшення попиту на російську нафту з боку індійських компаній, які переробляють російську сиру нафту на бензин і дизельне паливо, змішуючи її з продукцією, придбаною в інших країнах. США справді закуповують частину нафтопродуктів у Індії, однак неможливо визначити, які з них містять російську нафту. Експерти стверджують, що навіть у випадку російського шахрайства обсяги нафтопродуктів російського походження на ринку в США є незначними.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись