Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation США подвоїли обсяги закупівлі російської нафти.

Грузинський адвокат Іраклій Закарейшвілі опублікував допис у Facebook, в якому стверджує, що "президент США Джо Байден обдурив Європу і змусив її відмовитися від російської нафти, у той час як Сполучені Штати купують у Росії вдвічі більше нафти, ніж до початку російсько-українського конфлікту". Твердження про те, що США подвоїли закупівлю нафти в Росії після початку повномаштабної війни в Україні не відповідає дійсності.

Фактчекери з Myth Detector спростували слова Закарейшвілі. Насправді, через російське вторгнення в Україну, 8 березня США ввели ембарго на російську нафту, природний газ і вугілля. До ініціативи приєдналися Канада, Велика Британія та Австралія. 30 травня Європейський Союз заборонив морський імпорт російської нафти з шестимісячним періодом поетапного введення сирої нафти, на яку припадає 90% закупівель нафти в країні. Обсяг російської нафти, проданої в Європі, у квітні справді значно зріс порівняно з березнем. На думку The Wall Street Journal, Росія може продавати збільшені обсяги нафти вдаючись до шахрайства — танкери, завантажені російською нафтою, вказують в офіційних документах: «Пункт призначення невідомий». Потім нафта завантажується на великі кораблі посеред моря, і, як наслідок, приховується її походження. Що стосується США, то тут можна говорити про збільшення попиту на російську нафту з боку індійських компаній, які переробляють російську сиру нафту на бензин і дизельне паливо, змішуючи її з продукцією, придбаною в інших країнах. США справді закуповують частину нафтопродуктів у Індії, однак неможливо визначити, які з них містять російську нафту. Експерти стверджують, що навіть у випадку російського шахрайства обсяги нафтопродуктів російського походження на ринку в США є незначними.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join