Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У Франції заявили про готовність Заходу примусити Україну до територіальних поступок.

Російські ЗМІ посилаються на статтю французького інтернет-видання AgoraVox. Автор висловлює думку, що Росія виграла комунікаційну війну і як один із аргументів пише: «Усе більше жителів Заходу (починаючи з "старого мудрого" Кіссінджера) закликають до "припинення вогню", до "мирних переговорів" з Путіним, навіть якщо це означає змусити Україну "йти на територіальні поступки"...».

Що не так:

1. Автор статті — анонім під ніком «Нікополь». Зазначено лише, що він «інженер за освітою, менеджер із допомоги розвитку за фахом, мандрівник, жадібний до історії та філософії…» тощо. Зазначено, що він автор на сайті з 2008 року, а модератор — з 2010-го. 

2. «Нікополь» не дає жодного посилання на заяви «жителів Заходу», про які говорить, окрім згадки ексдержсекретаря США.

3. Окрім роздумів, аргументи автор ґрунтує на фейках і меседжах роспропаганди, про які «Детектор медіа» уже розповідав. Зокрема, про «неонацистський батальйон "Азов"» і про те, як «колишня омбудсмен України Людмила Денісова зізналася, що брехала про сексуальні злочини російських солдатів на українській території».

4. AgoraVox — один із перших сайтів громадянської журналістики у Франції, створений у 2005 році волонтерами та непрофесійними письменниками. Якщо вірити Вікіпедії, в 2011 році на сайті вже було понад 70 тисяч авторів-волонтерів.

Резюмуємо: фраза «у Франції заявили» насправді означає не офіційну заяву, як це можна сприйняти, а не підтверджену джерелами думку анонімного автора видання, у якому, окрім редакційних матеріалів, публікують колонки волонтерів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join