Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Білому домі заявили, що в Україні корупція зросла на 500%, а допомога від США не доходить до українців

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в США нібито фіксують «величезну кількість фактів корупції та розкрадання» в Україні, які за останній рік зросли на 500%. Деякі високопосадовці буцімто заявляють, що «через масштаби корупції» лише 20% фінансової допомоги від Вашингтона доходить до українців. Про це нібито наприкінці березня заявив член палати представників Конгресу США Майкл Маккол. Це — маніпуляція. 

Над кейсом попрацювали фахівці проєкту StopFake, які визначили, що деякі факти заяви Майкла Маккола спотворили, а решту — вигадали. Підґрунтям до створення дезінформаційного вкидання стало слухання у Конгресі США 29 березня щодо механізмів прозорості та підзвітності допомоги США Україні. У своєму вступному слові голова комітету Палати представників із закордонних справ Майкл Маккол заявив, що «лише 20 відсотків фінансування йде безпосередньо українському уряду у вигляді прямої бюджетної допомоги». Саме цей вислів Маккола спотворили проросійські телеграм-каналами, які заявили про те, що нібито лише 20% фінансової допомоги Україні доходить до одержувача, а решта — розкрадається українською владою. Водночас теза про зростання корупції на 500% в Україні — вигадка. 

Під час того ж слухання високопосадовці одностайно заявили про «відсутність доказів того, що підтримка Україні використовувалася не за призначенням».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись