Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ПЦУ створює нову ризу для священнослужителів

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в грузинському сегменті фейсбуку. У повідомленнях ідеться, ніби представництво Православної церкви України вирішило обрати нову одежу для священнослужителів. Автори повідомлень наводять скриншоти буцімто з новими елементами одягу, які всі виконані у чорному кольорі та радше схожі на спортивний костюм. Одягнена в костюм модель зображена з білим гримом на обличчі, у чорних штанах та в кофтині з каптуром. Як кажуть автори повідомлень, «це справжнє обличчя ПЦУ». Це — неправда.

Фахівці проєкту Myth Detector дослідили цей кейс та визначили, що така інформація не відповідає дійсності. Фактчекери попередньо звернулися до пресслужби Православної церкви України. Там повідомили, що подібні заяви про підбір нового вбрання неправдиві. За інформацією пресслужби, Православна церква України такого рішення не ухвалювала і не розглядатиме у майбутньому.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись