Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція СБУ вручила звинувачення у держзраді черкаському митрополиту УПЦ МП через створення сайту церкви

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито Служба безпеки України повідомила про підозру у державній зраді митрополиту Черкаської єпархії Української православної церкви Московського патріархату через створення сайту «за шаблоном Російської православної церкви». Мовляв, в Україні нема свободи слова, й навіть «шаблон сайту» дає підстави для звинувачення у держзраді. Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck, які визначили, що 6 квітня 2023 року СБУ вручила підозру керівнику Черкаської єпархії УПЦ МП Феодосію (Снєгірьову). Однак за даними відомства митрополит не лише створив сайт за шаблоном РПЦ, а  й використав російське програмне забезпечення, за допомогою якого новини та тези з виправданням російської агресії з російських новинних ресурсів ретранслювали в український інфопростір. Наприклад, на сайті вихваляли діяльність московських священників, які допомагають агресору, та закликали до об’єднання релігійних громад у війні проти України.

Прокремлівські медіа та телеграм-канали не зазначили повну інформацію та почали стверджувати, що єдиний доказ проти митрополита УПЦ МП — сайт за шаблоном Російської православної церкви.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись