Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує тактику «офірний цап» або «цап-відбувайло»

«Офірний цап» або «цап-відбувайло» — тактика, яка пом'якшує відповідальність для винних за щось, перекладаючи відповідальність на когось іншого — так званого «цапа-відбувайла». Це одна з основних тактик російського агітпропу, яку пропагандисти використовують для виправдання воєнних злочинів російських окупантів. 

Прикладом застосування тактики є заяви російських пропагандистів, що кривава різанина, вчинена армією окупантів у Бучі, була інсценуванням з боку української влади. Для підсилення своєї версії агітпроп використав нібито слова громадянина Франції, країни-союзника України, яка активно постачає нам військову техніку. Дезінформатори стверджували, що частина трупів, які українські солдати нібито розкладали на вулицях Бучі для фільмування інсценування — це вбиті українською армією цивільні під час «громадянської війни» в Україні.

Російський пропагандист Олександр Малькевич, що відповідає в окупантів за Херсонщину, у грудні 2022 року звинувачував українську армію в обстрілах звільненого Херсона. Він заявив, що обстріли (які насправді вчиняє російська армія з тимчасово окупованого лівого берега Дніпра) мали відвернути увагу суспільства від жахливої гуманітарної ситуації у місті після звільнення українцями. У місті справді була проблема з комунікаціями, продовольством тощо, однак гуманітарна криза виникла якраз через захоплення міста росіянами, які цілеспрямовано знищували критичну інфраструктуру Херсона. Саме через росіян мешканці міста провели без електропостачання, води, опалення, зв'язку та інтернету близько місяця, у деяких районах — ще довше.

Також за версією російського агітпропу, полк «Азов» — страшні нацисти та карателі. Так, пропагандисти поширили фейк, що бійці полку у Маріуполі нібито «гвалтували вагітних дівчат за їжу». Такими неправдивими новинами пропагандисти намагаються відволікти увагу від численних фактів моторошних сексуальних злочинів російських окупантів на території України: вони гвалтували дітей та літніх людей, робили це на очах у їхніх близьких родичів тощо. 

У своєму дослідженні «Детектор медіа» розповідав, як російський агітпроп прикривається дітьми Донбасу для виправдання воєнних злочинів в Україні. Мовляв, росіяни воюють за «дітей Донбасу», яких нібито знищують «українські нацисти та карателі». Ця тема також є прикладом тактики пропаганди «цап-відбувайло», адже дезінформатори свідомо «забувають», хто саме здійснив військове вторгнення та незаконну анексію території суверенної держави у 2014 році, що спричинило загибель не лише дітей. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись