Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У Білому домі заявили, що в Україні корупція зросла на 500%, а допомога від США не доходить до українців

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що в США нібито фіксують «величезну кількість фактів корупції та розкрадання» в Україні, які за останній рік зросли на 500%. Деякі високопосадовці буцімто заявляють, що «через масштаби корупції» лише 20% фінансової допомоги від Вашингтона доходить до українців. Про це нібито наприкінці березня заявив член палати представників Конгресу США Майкл Маккол. Це — маніпуляція. 

Над кейсом попрацювали фахівці проєкту StopFake, які визначили, що деякі факти заяви Майкла Маккола спотворили, а решту — вигадали. Підґрунтям до створення дезінформаційного вкидання стало слухання у Конгресі США 29 березня щодо механізмів прозорості та підзвітності допомоги США Україні. У своєму вступному слові голова комітету Палати представників із закордонних справ Майкл Маккол заявив, що «лише 20 відсотків фінансування йде безпосередньо українському уряду у вигляді прямої бюджетної допомоги». Саме цей вислів Маккола спотворили проросійські телеграм-каналами, які заявили про те, що нібито лише 20% фінансової допомоги Україні доходить до одержувача, а решта — розкрадається українською владою. Водночас теза про зростання корупції на 500% в Україні — вигадка. 

Під час того ж слухання високопосадовці одностайно заявили про «відсутність доказів того, що підтримка Україні використовувалася не за призначенням».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join