Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Сторінку Брітні Спірс в інстаграмі заблокували через пост з підтримкою Росії

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито інстаграм-акаунт американської попзірки Брітні Спірс заблокували за публікацію, у якій вона висловлює підтримку Росії у війні проти України. Мовляв, у такий спосіб і працює американська свобода слова, притісняючи критиків. Це — фейк. 

Згідно зі «скриншотом» посту, за який нібито заблокували акаунт Спірс, співачка «вірить, що висвітлення кризи в Україні у західних медіа має єдину мету — підживлювати війну». Крім того, вона буцімто стверджувала, що вірить у «свободу від Західної гегемонії та капіталістичних олігархів які контролюють [американські] медіа». Наприкінці Спірс нібито сказала, що «Україна бомбила Донбас з квітня 2014 року і НІХТО ні слова не сказав».  

На фейк звернули увагу аналітики проєкту The Insider після його появи на російському телебаченні. Вони зʼясували, що пост не справжній, а свою сторінку в інстаграмі співачка видалила власноруч, що вона робить регулярно. Крім того, про фейковість свідчить те, що жодне популярне американське медіа про шоубізнес (наприклад, TMZ або Entertainment Tonight) не написали про пост. Фейк спростували навіть деякі пропагандистські медіа. 

У такий спосіб російські пропагандисти хочуть переконати у тому, що американські еліти поступово відвертаються від України, а американська свобода слова лицемірна. Мовляв, як американський уряд може допомагати Україні, якщо він сам принижує власних же громадян. Утім у цьому випадку пропагандисти створили фейк, у який навіть вони не повірили. «Детектор медіа» раніше писав і про інші подібні меседжі, наприклад, про те, що українці — нацисти, бо обирають великих собак.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись