Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні продають авто, які Латвія передала у якості гуманітарної допомоги

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито в Україні перепродають латвійські автівки, які передали у якості гуманітарної допомоги. Мовляв, автівки, конфісковані у латвійських пʼяних водіїв, вже можна знайти на авторинках Луцька та Рівного. Автори дописів на цю тему навіть додають «скриншот» з відео, що нібито є доказом правдивості цієї інформації. Це — фейк. 

На нього звернули увагу аналітики проєкту VoxCheck. Вони знайшли у тіктоці відео зі «скриншоту» та зʼясували, що на ньому немає напису «Конфіскат із Латвії». Крім того, автори відео не кажуть, що машини на відео привезли з Латвії та не вказують дату зйомки відео. Акаунт, на якому воно зʼявилось, присвячений автопідбору та оглядам автомобілів.

Аналітики VoxCheck нагадують, що 16 лютого 2023 року Сейм Латвії вирішив конфісковувати автомобілі у водіїв, які їздіть за кермом напідпитку. Вилучені автомобілі передають як гуманітарну допомогу українським військовим. У рамках цієї ініціативи вже передали вісім автівок, а 14 березня Кабмін Латвії ухвалив рішення про передачу ще вісімнадцяти державних автомобілів. 

У такий спосіб російські пропагандисти хочуть звинуватити українців у нехтуванні допомогою та співчуттям іноземців. Мовляв, невдячні українці витрушують усе з європейців для того, щоб потім це перепродати. Із такою ж метою пропагандисти писали і про те, як Україна нібито розікрала європейську гуманітарну допомогою на 342 мільйони євро. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись