Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові стріляють у російськомовних цивільних

Пропагандисти поширюють відео, на якому нібито українські військові стріляють у цивільне авто жінки з малою дитиною. Мовляв, такою була реакція на російську мову, почуту від них.  Згідно з сюжетом відео, військовий та водійка нібито належать до кримськотатарського народу. Це — фейк. 

Фейк спростували у Головному управління розвідки Міністерства оборони України. Його спеціалісти зʼясували, що локація, зображена на відео, міститься на тимчасово окупованій території між Донецьком і Макіївкою. Крім того, одним із першоджерел фейку є користувач мережі під ніком «Юрий Алексеич Z V». Українські військові наносять на свої автівки суцільні хрести, натомість на відео видно хрести Вермахту. Ба більше, використання реєстраторів в Україні є забороненим навіть у тилу. Фахівці ГУР також зʼясували, що кузов авто, яким буцімто їдуть українські військові, був виготовлений у Росії та не постачався до України. У відео також можна помітити ознаки невдалого монтажу.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати ЗСУ, показати їх жорстокими та неадекватними, а також спричинити конфлікт із представниками мусульманської спільноти, зокрема з кримськими татарами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись