Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські військові стріляють у російськомовних цивільних

Пропагандисти поширюють відео, на якому нібито українські військові стріляють у цивільне авто жінки з малою дитиною. Мовляв, такою була реакція на російську мову, почуту від них.  Згідно з сюжетом відео, військовий та водійка нібито належать до кримськотатарського народу. Це — фейк. 

Фейк спростували у Головному управління розвідки Міністерства оборони України. Його спеціалісти зʼясували, що локація, зображена на відео, міститься на тимчасово окупованій території між Донецьком і Макіївкою. Крім того, одним із першоджерел фейку є користувач мережі під ніком «Юрий Алексеич Z V». Українські військові наносять на свої автівки суцільні хрести, натомість на відео видно хрести Вермахту. Ба більше, використання реєстраторів в Україні є забороненим навіть у тилу. Фахівці ГУР також зʼясували, що кузов авто, яким буцімто їдуть українські військові, був виготовлений у Росії та не постачався до України. У відео також можна помітити ознаки невдалого монтажу.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати ЗСУ, показати їх жорстокими та неадекватними, а також спричинити конфлікт із представниками мусульманської спільноти, зокрема з кримськими татарами.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join