Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ПЦУ зарахувала Бандеру до лику святих.

Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширили фейк про Православну Церква України, яка нібито зарахувала до святих голову Організації Українських Націоналістів Степана Бандеру. Разом з цією інформацію також поширюють «документ», у якому йдеться, що рішення про «канонізацію Бандери» буцімто прийняли на Архієрейському соборі ПЦУ 20 червня. Цим фейком російська пропаганда вкотре намагається дискредитувати ПЦУ, а також — підживлює наратив про «нацизм в Україні».

У коментарі StopFake ПЦУ спростувала інформацію про «канонізацію Степана Бандери» та про «справжність документу». Насправді востаннє Архієрейський Собор збирався 20 травня, на сайті ПЦУ також немає указу про канонізацію будь-кого, включаючи Бандеру. У ПЦУ звернули увагу на те, що не можуть взагалі розглядати питання канонізації Бандери, оскільки за віросповіданням він був греко-католиком. «Документ» у ПЦУ теж назвали підробкою: «Для створення цієї картинки використано грубий монтаж, а його зміст — абсурдний і безграмотний з погляду мови та традицій канонізації. Навіть сама його форма написання, як і зміст, прямо вказують на підробку».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись