Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У Маріуполі університети та коледжі відновлюють роботу.

Російська пропаганда просуває через соцмережі маніпулятивну тезу, що в Маріуполі буцімто університети та коледжі відновлюють роботу й готуються до вступної кампанії. Зокрема, у різних повідомленнях йдеться про три навчальні заклади — Маріупольський державний університет, Приазовський державний технічний університет та Коледж Приазовського технічного університету. Наприклад, у повідомленнях про нібито відновлення роботи ПДТУ вказані номери «Феніксу» (оператор, який незаконно працює на окупованій частині Донецької області) та електронна скринька на «Яндекс.ру» (сервіс заблокований український урядом). Ці дописи переважно поширюють через телеграм-канали, створенні на окупованих територіях. Детальніше про роботу «окупаційних телеграм-каналів» читайте тут.

Насправді жоден з цих навчальних закладів роботу в Маріуполі не відновив. Як пише проєкт «Без Брехні», наприклад, Маріупольський державний університет зазнав значних ушкоджень від обстрілів російських військових; його тимчасово перемістили до Києва, де він й відновив свою діяльність на базі одного з київський вишів. Коледж Приазовського державного технічного університету зруйнований внаслідок обстрілів Росії, його роботу разом з ПДТУ тимчасово перенесли до Дніпра. «Російська пропаганда намагається продемонструвати світу, що вона відновлює мирне життя в Маріуполі. Одним з напрямків такої демонстрації є освіта», — додали фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись