Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україні загрожує військовий переворот.

Цю маніпулятивну тезу поширили на російському військово-пропагандистському телеканалі "Звезда", а саме: з такою "темою" вийшла програма "Главное с Ольгой Беловой". У програмі повторюють низку фейків та маніпуляцій, зокрема, щодо розколу між президентом України Володимиром Зеленським та головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним; здачі Зеленським "західної України" Польщі; бунтів підрозділів у ЗСУ та прохань полонених військовослужбовців ЗСУ не повертати їх на батьківщину. У сюжеті також є фейки про обов'язкову мобілізацію жінок в Україні для "поповнення лав ЗСУ через бойові втрати" та маніпуляції на тему підписання Зеленським указу про відправку бійців територіальної оборони на передову. Пропагандисти переконують, що обидві ідеї "не підтримують як цивільні українці, так і військові". Більшість цих маніпуляції та фейків вже спростовував "Детектор медіа".

Окрім цього, у сюжеті використовують традиційні для російських медіа ярлики: "київська хунта", "нацики", "фашисти" тощо. Важливою ознакою маніпулятивності сюжету є джерела інформації, які цитує ведуча: анонімні коментарі невідомого чоловіка, заяви Олександра Лукашенка та Анатолія Шарія. Також російські пропагандисти використовують вирвані з контексту або ж спотворені цитати міністра оборони Олексія Резнікова, президента України Володимира Зеленського та інших українських високопосадовців. Відтак, сказане ніби-то підтверджує "істинніть" висновків пропагандистів. Як джерело інформації використовують і маніпулятивні цитати західних політиків та медіа, які "Детектор медіа" також спростовував протягом останніх тижнів. У такий спосіб автори спробували підвести до "висновку", що Україні нібито загрожує військовий переворот, бо "зростає невдоволення діями керівників держави" і українські військові "такого не терпітимуть, а візьмуть владу в свої руки". Пропаганда у такий спосіб також відволікає увагу від проблем у власній країні, бо серед головного на центральному військовому телеканалі Росії не розповіли про проблеми російської армії, лише кілька разів озвучили традиційні переможно-патріотичні лозунги.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись