Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк CNN показало постановку ракетного удару по Львову.

У твіттері поширили фейк, що відео телеканалу CNN про авіаудар Росії по складах палива у Львові 26 березня 2022 року — це нібито постановка, мовляв кадри зняті під час пожежі в Едмонтоні, Канада. Зокрема, у цих дописах зазначили, що пожежники мають на формі напис Edmonton. Це вже не вперше CNN закидають буцімто постановці сюжетів про війну в Україні, зокрема, раніше російська пропаганда звинувачувала канал у «постановці про російських солдат, які розстрілюють двох цивільних чоловіків у Київській області» (спростування цього фейку читайте тут).

Насправді Міністерство оборони Росії публічно визнало, що завдало ракетного удару по Львову того дня. Уже цей факт спростовує повідомлення про буцімто поставку CNN удару по складах палива у Львові. Однак цей фейк детально розібрали фактчекери проєкту Poynter, які вивчили геолокацію на відео CNN та знайшли львівську вулиці з відео на Google Maps. Вони також підтвердили, що на формі українських рятувальників дійсно був напис Edmonton. «Справжня історія полягає в тому, що ці куртки подарували українським пожежникам вогнеборці Едмонтона, а саме: некомерційна організація Firefighter Aid Ukraine. Начальник пожежної охорони Едмонтона також опублікував повідомлення, яке підтверджує, що куртку подарували з їхнього запасу», — розповіли фактчекери.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись