Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Ексдержсекретарка США Гілларі Клінтон закликає США віддати Україні частину ядерного арсеналу.

У російському сегменті соцмереж поширили фото з цитатою Гілларі Клінтон про те, що переговори між Україною та Росією неможливі до поразки Росії, і що «США повинні передати Україні частину свого ядерного арсеналу, тому що в Україні йде війна, мовляв «все або нічого». Пізніше з'явилось таке саме фото Клінтон з дещо іншим підписом: «Як виявилося, [Клінтон] пояснила всьому світу, що Росія воює не з Україною, а зі США». Але всі ці цитати — фейк. Як дослідили грузинські фактчекери з Myth Detector, інформації про те, що колишня держсекретарка закликала США передати Україні частину свого ядерного арсеналу, немає в жодному відкритому джерелі. Стосовно позиції Клінтон щодо ведення переговорів з Росією, то в інтерв’ю Radio France 11 червня вона заявила, що погоджується з позицією українців, щодо вирішення конфлікту в результаті розгрому Путіна та повного виведення російських військ з території України.

«Я розумію, що є великі дипломатичні ставки, і чому деякі люди вважають, що ми не повинні провокувати Росію, ризикуючи створити ще більше проблем. […] Цю атаку спровокували росіяни. Вони атакували суверенну націю. Вони вчиняють геноцид. Вони руйнують міста. Коли ми говоримо про ослаблення Росії, то не лише на полі бою, намагаючись озброїти українців і навчити їх застосовувати складну військову зброю. Це також передбачає санкції», – сказала Клінтон. Це інтерв'ю поширили російські медіа зі спотвореним тлумаченням, що ексдержсекретарка відкидає переговори між Україною та Росією й наполягає на силовому рішенні ситуації. Російська пропаганда вкотре маніпулює вирваними з контексту чи спотвореними цитатами іноземних політиків, щоби дискредитувати воєнну допомоги Україні та партнерські стосунків зі США й іншими державами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись