Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Ексдержсекретарка США Гілларі Клінтон закликає США віддати Україні частину ядерного арсеналу.

У російському сегменті соцмереж поширили фото з цитатою Гілларі Клінтон про те, що переговори між Україною та Росією неможливі до поразки Росії, і що «США повинні передати Україні частину свого ядерного арсеналу, тому що в Україні йде війна, мовляв «все або нічого». Пізніше з'явилось таке саме фото Клінтон з дещо іншим підписом: «Як виявилося, [Клінтон] пояснила всьому світу, що Росія воює не з Україною, а зі США». Але всі ці цитати — фейк. Як дослідили грузинські фактчекери з Myth Detector, інформації про те, що колишня держсекретарка закликала США передати Україні частину свого ядерного арсеналу, немає в жодному відкритому джерелі. Стосовно позиції Клінтон щодо ведення переговорів з Росією, то в інтерв’ю Radio France 11 червня вона заявила, що погоджується з позицією українців, щодо вирішення конфлікту в результаті розгрому Путіна та повного виведення російських військ з території України.

«Я розумію, що є великі дипломатичні ставки, і чому деякі люди вважають, що ми не повинні провокувати Росію, ризикуючи створити ще більше проблем. […] Цю атаку спровокували росіяни. Вони атакували суверенну націю. Вони вчиняють геноцид. Вони руйнують міста. Коли ми говоримо про ослаблення Росії, то не лише на полі бою, намагаючись озброїти українців і навчити їх застосовувати складну військову зброю. Це також передбачає санкції», – сказала Клінтон. Це інтерв'ю поширили російські медіа зі спотвореним тлумаченням, що ексдержсекретарка відкидає переговори між Україною та Росією й наполягає на силовому рішенні ситуації. Російська пропаганда вкотре маніпулює вирваними з контексту чи спотвореними цитатами іноземних політиків, щоби дискредитувати воєнну допомоги Україні та партнерські стосунків зі США й іншими державами.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join