Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Захід готується до тривалої війни, а для України ситуація заходить у глухий кут.

Таку тезу, посилаючись на статтю у The Washington Post, поширюють проросійські телеграм-канали та медіа. Насправді це маніпуляція. 17 червня у The Washington Post опублікували статтю під заголовком “Маючи обмежені варіанти в Україні, США та союзники готуються до тривалої війни”. Автори статті дійсно говорять, що “США та їх союзники готуються до тривалої війни в Україні, попри те, що Адміністрація Байдена намагається не допустити перемоги Путіна, надсилаючи Україні військову допомогу та одночасно зі спробами зменшити вплив цієї війни на голод у світі та глобальну економіку”. Тож щодо “приготування до тривалого конфлікту”, за контекстом статті, йдеться радше про підготовку плану на випадок одного з можливих варіантів розвитку подій. І це цілком логічно з точки зору відповідального керівництва державою. Однак саме контекст російська пропаганда залишає за межами обговорення.

Те саме стосується і питання “глухого кута для України”. У статті дійсно є таке речення: “Але аналітики стверджують, що, незважаючи на сплеск зовнішньої допомоги та міцний моральний дух українських військ, Київ та його прихильники можуть сподіватися лише на дещо більше, ніж на глухий кут із набагато більшою, краще озброєною армією Росії”. І, знов таки, російська пропаганда вирвала речення із контексту. У цьому випадку йдеться про бої на Донбасі по суті в “реальному часі”. Тобто припущення експертів стосуються стану справ на частині фронту в певний момент часу, а не узагальнюється думка про війну як таку. Також події на Донбасі порівнюються з успіхами української армії в битві за Київ. Отже, йдеться загалом про ті чи інші успішні дії обох воюючих сторін.

Зазначимо також, що у статті автори намагаються дотримуватися певного балансу думок і аналізувати ситуацію комплексно. Однак, після аналізу можливих ризиків щодо розвитку подій, у підсумку йдеться, що світові лідери, усвідомлюючи економічні та гуманітарні наслідки війни, готові протистояти Росії поряд з Україною та платити “криваву” ціну за перемогу, адже якщо Україна програє, то світові доведеться платити ще дорожче.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись