Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake ПЦУ зарахувала Бандеру до лику святих.

Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширили фейк про Православну Церква України, яка нібито зарахувала до святих голову Організації Українських Націоналістів Степана Бандеру. Разом з цією інформацію також поширюють «документ», у якому йдеться, що рішення про «канонізацію Бандери» буцімто прийняли на Архієрейському соборі ПЦУ 20 червня. Цим фейком російська пропаганда вкотре намагається дискредитувати ПЦУ, а також — підживлює наратив про «нацизм в Україні».

У коментарі StopFake ПЦУ спростувала інформацію про «канонізацію Степана Бандери» та про «справжність документу». Насправді востаннє Архієрейський Собор збирався 20 травня, на сайті ПЦУ також немає указу про канонізацію будь-кого, включаючи Бандеру. У ПЦУ звернули увагу на те, що не можуть взагалі розглядати питання канонізації Бандери, оскільки за віросповіданням він був греко-католиком. «Документ» у ПЦУ теж назвали підробкою: «Для створення цієї картинки використано грубий монтаж, а його зміст — абсурдний і безграмотний з погляду мови та традицій канонізації. Навіть сама його форма написання, як і зміст, прямо вказують на підробку».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join