Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський заявив, що всі українці повинні носити військову форму, аби росіяни їх боялися

Таку тезу поширили в соціальних мережах російського сегмента. У повідомленнях ідеться, що під час одного з публічних виступів Володимир Зеленський нібито заявив, що всім українцям слід носити військову форму, аби «росіяни їх боялися». Пропагандисти культивують думку про так звану тотальну мілітаризацію суспільства, адже Зеленський начебто прагне добитися єдиного — скоротити в такий спосіб кількість населення до «мінімально критичних показників». Серед іншого автори наголошували, що такі дії українського президента спричинені буцімто надмірним вживанням наркотиків, і назвали його «поціновувачем білого порошку».  Це — маніпуляція.

Фактчекери VoxCheck дослідили цей кейс і з’ясували, що слова посадовця вирвані з контексту. Насамперед ідеться про зустріч українського президента зі студентами, що навчаються на спортивних спеціальностях. Подія приурочена до Дня фізичної культури та спорту, і відзначають його 9 вересня. З-поміж студентів один запитав, як Зеленський підтримує свою фізичну форму та як це допомагає підтримувати психологічну стійкість. І Володимир Зеленський відповів, що спорт дає змогу позбутися зайвої енергії, і тоді йому легше вести перемовини з людьми, ухвалюючи раціональні рішення в ході бесіди. Також додав, що «нам потрібно бути у формі, аби  “рускіє” нас боялися». Із контексту зрозуміло, що йдеться про фізичну форму, стан здоров’я, життєвий тонус, але аж ніяк не про військову форму, як у цьому намагалися переконати пропагандисти. 

Кремлівський агітпроп часто звертається до образу Зеленського та описує його по-всякому. Це традиційна тактика «обкладання ганебними епітетами», яка полягає у використанні лайливих чи образливих слів з метою сформувати «правильне бачення» явища чи процесу за версією пропагандистів. Наприклад, Верховний Головнокомандувач ЗСУ вже встиг побувати в таких амплуа: марнославна людина, яка витрачає всі бюджетні кошти лише на себе; каратель-сатаніст, що нищить українське церковне надбання; особа з наркозалежністю. Такі «епітети» покликані сформувати у громадськості негативний образ Зеленського, який підкріплюється нібито його вчинками. Детальніше про цю тактику пропаганди читайте ось тут

А спотворенням цитат Росія займається системно. Це допомагає їй просувати власні тези, а якщо ж вони «співзвучні» з твердженням авторитета, то інформація набуває легітимності в очах користувачів анонімних телеграм-каналів. 

Прочитайте останні спростування маніпуляцій: як Кирило Буданов, очільник Головного управління розвідки України, «визнав», що навіть наявність іноземної зброї «не змінює ситуації на фронті»; або коли Зеленський «назвав» контрнаступ ЗСУ провальним; як український парламент нібито вирішив легалізувати медичний канабіс, аби люди «терпіли біль, стрес і травми».

 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись