Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Кирило Буданов «визнав», що навіть наявність іноземної зброї «не змінює ситуації на фронті»

Таку тезу поширили прокремлівські медіа. У повідомленнях ідеться, що очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов нібито визнав, що танки Abrams на передовій «довго не протягнуть». Також він буцімто заявив, що далекобійні ракети ATACMS, які США можуть надати Україні, «не змінять ситуації на фронті». У публікаціях посилаються на інтерв’ю посадовця порталу The War Zone. Це — маніпуляція.

Фактчекери VoxCheck проаналізували кейс та визначили, що насправді в інтерв’ю Буданов заявив, що, на його думку, ракети ATACMS кардинально не змінять ситуації на фронті, їх потрібно щонайменше сотні. Тобто ідеться про те, що посадовець окреслив певну кількість ракет та пояснив, що для кращого результату потрібно ще більше такого типу зброї. Однак пропагандисти спотворили контекст і подали це так, нібито Україна все одно «програє» і їй не потрібна зброя, яка буцімто не принесе жодного результату. 

Зрештою, тому потім Буданов і пояснив, що ЗСУ потребують більше далекобійних артилерійських установок, щоб вражати російські командні пункти, логістичні склади.

Спотворенням цитат Росія займається системно. Це допомагає їй просувати власні тези, а якщо ж вони «співзвучні» з твердженням авторитета, то інформація набуває легітимності в очах користувачів анонімних телеграм-каналів. Читайте останні кейси про це: як у Повітряних силах ЗСУ «визнали», що українська ППО влучає у житлові будинки; як Зеленський «назвав» контрнаступ ЗСУ провальним; як український парламент вирішив легалізувати медичний канабіс, аби люди «терпіли біль, стрес і травми». 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись