Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни знищили штаб ВМС України в готелі «Кемпінські-Одеса»

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що під час обстрілу України 25 вересня 2023 року росіяни нібито влучили в штаб дислокації ВМС України на Одещині. За словами пропагандистів, штаб створили в одному з одеських готелів. Це — брехня. 

Фактчекери VoxCheck опрацювали цей кейс і пояснили, що саме Росія атакувала Одесу 25 вересня 2023 року дев'ятнадцятьома дронами типу «Shahed». За даними слідства, пошкоджень зазнали об’єкти припортової інфраструктури, зерносховища, складські приміщення приватного підприємства. Значних руйнувань було завдано одеському морвокзалу та готелю поряд. Водночас пропагандисти не навели якихось доказів на захист своєї тези про перебування силовиків у цивільних об’єктах інфраструктури. Тут вони типово використовують риторику про «штаби НАТО/українського військового керівництва», аби просто вибілити себе.

Тобто намагаються заперечити власні обстріли та влучання по об’єктах цивільної інфраструктури. Вони спотворюють реальність та переконують у своїй  «правді». І стверджують: хоч би куди вони влучили, там точно були військові. Однак жодних фактів автори не надають. Лишень відкидають будь-які звинувачення на свою адресу.  Але задокументовані випадки російського терору свідчать про інше.

До речі, хронологію російських обстрілів житлових та цивільних об’єктів можете прочитати тут

А ще ознайомтеся з фейками за схожою тематикою, у яких російський агітпроп заперечував обстріли цивільної інфраструктури, виправдовуючись «штабами НАТО». Наприклад, коли росіяни нібито обстріляли зібрання литовських та польських офіцерів НАТО у Чернігові, а насправді влучили у місцевий драмтеатр. Чи кейс, де пропагандисти схиляли до думки, що терористичний обстріл Одеси в липні був спрямований по місцях виробництва зброї, а не по культурних об’єктах України, що входять до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, як це є насправді. Або ж як окупанти «знищили» склад з боєприпасами в Умані, — ми з’ясували, що влучили росіяни в промисловий об’єкт та автомийку. А також як пропагандистський обстріл по місцях проживання «натовських інструкторів» у Краматорську виявився терористичною атакою на місцеве кафе — читайте ось тут

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись