Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські біженці в Європі демонструють свої «нацистські схильності»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українські біженці в Європі почали демонструвати свої «нацистські схильності». Переконують, що це є пряма загроза для територіальної цілісності ЄС. На підтвердження такої тези наводять докази, нібито український бариста пропонує європейцям каву, на якій малює пінкою свастику. Усе це, мовляв, відбувається в німецькому містечку. До публікацій додають відеодоказ. Це — брехня. 

Аналітики проєкту VoxCheck проаналізували кейс і визначили, що відео є рекламою онлайн-курсів лате-арту в Болівії, і в ньому немає жодних згадок про українців. На відео відмічена інстаграм-сторінка, тож фактчекери вирішили її перевірити. Сторінка справді активна й там публікують дописи. Фактчекери на ній натрапили на оригінальне відео, яке використали пропагандисти. Жодних згадок про Україну там також нема. Та й неможливо точно стверджувати, що на каві зобразили саме свастику. Тобто жодного контексту автори онлайн-курсів в інстаграм-дописі не додавали, тож можуть бути різнотлумачення. Хоча відео набрало понад 384 тис. лайків при 4800 підписниках. А в коментарях користувачі кепкують та натякають на тематику нацизму. Фактчекери стверджують, що відео могли таки використати для привернення уваги. 

При цьому жодного стосунку до українців ні інстаграм-сторінка, ні відео не мають. Пропагандисти розтлумачили відеодоробок у вигідному для себе контексті. Нібито український біженець у Німеччині продає каву з малюнком свастики. Так автори прагнуть демонізувати українських біженців та показати, нібито Європа не підтримує Україну й українців загалом. У такий спосіб агітпроп намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись