Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німецький сатиричний журнал Eulenspiegel присвятив обкладинку Зеленському, «обуреному» на польського президента

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нещодавно німецький сатиричний журнал Eulenspiegel  опублікував обкладинку із зображенням Зеленського, який обурений на президента Польщі. Водночас Анджей Дуда на обкладинці промовляє: «Очевидно, що український контрнаступ — провальний». Це — неправда. 

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили цей кейс і визначили, що Eulenspiegel не виходив з такою обкладинкою. На фейковій обкладинці вказано, що це восьмий випуск, проте восьме число журналу має зовсім інший вигляд — і це можна перевірити на офіційному сайті видання. 

Ми неодноразово спростовували фейки, які стосуються підробних графіті, обкладинок на іноземних журналах/газетах або ж рекламних роликів. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, про нібито провальний контрнаступ) також повторюють на Заході. Так у читачів може скластися враження, що громадськість справді незадоволена Україною. І надто, коли автори використовують елементи масової культури, натякаючи, що люди глузують із ситуації в Україні та що український порядок денний для Європи — привід посміятися. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись