Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Українські біженці в Європі демонструють свої «нацистські схильності»

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що українські біженці в Європі почали демонструвати свої «нацистські схильності». Переконують, що це є пряма загроза для територіальної цілісності ЄС. На підтвердження такої тези наводять докази, нібито український бариста пропонує європейцям каву, на якій малює пінкою свастику. Усе це, мовляв, відбувається в німецькому містечку. До публікацій додають відеодоказ. Це — брехня. 

Аналітики проєкту VoxCheck проаналізували кейс і визначили, що відео є рекламою онлайн-курсів лате-арту в Болівії, і в ньому немає жодних згадок про українців. На відео відмічена інстаграм-сторінка, тож фактчекери вирішили її перевірити. Сторінка справді активна й там публікують дописи. Фактчекери на ній натрапили на оригінальне відео, яке використали пропагандисти. Жодних згадок про Україну там також нема. Та й неможливо точно стверджувати, що на каві зобразили саме свастику. Тобто жодного контексту автори онлайн-курсів в інстаграм-дописі не додавали, тож можуть бути різнотлумачення. Хоча відео набрало понад 384 тис. лайків при 4800 підписниках. А в коментарях користувачі кепкують та натякають на тематику нацизму. Фактчекери стверджують, що відео могли таки використати для привернення уваги. 

При цьому жодного стосунку до українців ні інстаграм-сторінка, ні відео не мають. Пропагандисти розтлумачили відеодоробок у вигідному для себе контексті. Нібито український біженець у Німеччині продає каву з малюнком свастики. Так автори прагнуть демонізувати українських біженців та показати, нібито Європа не підтримує Україну й українців загалом. У такий спосіб агітпроп намагається представити українських біженців як злочинців або терористів, як культурну та економічну загрозу ЄС — для того, аби зменшити підтримку України. Про це ми згадували у власному дослідженні. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join