Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни обстріляли зібрання литовських та польських офіцерів НАТО в Чернігові

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, та литовське медіа поширили інформацію про те, що 19 серпня армія Росії обстріляла крилатими ракетами нібито місце зібрання офіцерів НАТО в Чернігові. Серед них буцімто було багато польських та литовських солдатів. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту 15min. 19 серпня армія Росії вдарила балістичною ракетою «Іскандер-М» по центру Чернігова, зокрема по драмтеатру, в будівлі якого відбувалася анонсована виставка дронів. Внаслідок атаки росіян загинуло 7 людей; 144 людини, зокрема 15 дітей, отримали поранення чи травми, — про це повідомив Володимир Зеленський у відеозверненні.

Спочатку агітпроп поширював інформацію виключно про спеціалістів СБУ в Чернігові, а версія щодо литовців чи поляків — високопоставлених офіцерів НАТО — з'явилася набагато пізніше. Однак зустрічі солдатів НАТО в театрі не було. У коментарі 15min представник литовської армії повідомив: «Офіцери литовської армії не беруть участі у бойових діях в Україні, тому така інформація є неправдивою».

В Україні існує Іноземний легіон, проте Альянс не бере безпосередньої участі у воєнних діях в Україні. Адже якби будь-яка з країн НАТО ввійшла на територію України, сили Альянсу вступили б у прямий конфлікт з Росією.

У такий спосіб агітпроп просуває меседж, що в Україні насправді воюють НАТО і Росія, а ще намагається виправдати ракетні удари по території нашої держави. Це продовження наративу, що ціллю російських військових є винятково військові об’єкти, щоб вибілити себе й показати, що вони нібито не вчиняють воєнних злочинів проти українців. Раніше ми розповідали про меседж, що українські високопосадовці видають військові об’єкти за цивільні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись