Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українські високопосадовці видають військові об’єкти за цивільні

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що Володимир Зеленський приховує факт того, що росіяни «ніколи» не обстрілювали цивільну інфраструктуру. Мовляв, кожен ракетний обстріл він видає за «обстріл цивільного об’єкта, а не військового, як це насправді». Автори також переконують, що під час останнього ракетного обстрілу в Дніпрі 26 травня росіяни нібито влучили у військовий об’єкт, де спеціально навчені люди лагодять техніку. 

Ця теза безпідставна, адже росіяни влучають не лише у військові об’єкти. Наприклад, сьогодні в Дніпрі вони поцілили в лікарню, де були мирні українці. Внаслідок російського ракетного удару по медзакладу загинула одна людина, ще 15 людей поранено, серед яких є діти. Натомість пропагандисти пишуть, що українське керівництво навмисне приховує факт того, що всі «знищені» об’єкти належать до військової інфраструктури. Мовляв, так легше звинуватити ворога «у всіх бідах». 

Проте росіяни навмисне пишуть, що їхньою ціллю є винятково військові об’єкти, щоб вибілити себе й показати, що вони нібито не вчиняють воєнних злочинів проти українців. Житлові будинки в українських містах, наприклад, в Умані чи Дніпрі та ще в багатьох інших, — це точно не військові об’єкти. Росіяни цілеспрямовано знищують цивільні об’єкти і вчиняють геноцид українців, ховаючись за військовою інфраструктурою. І українське керівництво насправді не приховує інформацію і нібито перекладає провину на росіян, а прямо говорить про їхні воєнні злочини.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись