Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Жозеп Боррель запропонував припинити постачання зброї в Україну, щоб зупинити війну

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ Жозеп Боррель нібито запропонував припинити постачання зброї в Україну, щоб зупинити війну. Автори повідомлень посилаються на інтерв’ю видання El Intermedio. Це — маніпуляція. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що Жозеп Боррель в інтерв'ю такого не говорив. Він пояснював, що існують декілька сценаріїв закінчення війни, при чому у всіх можливих сценаріях ЄС допомагатиме Україні. Також він зазначив, що «негайно» війну можна припинити, якщо, наприклад, ЄС не постачатиме зброї, а Росія захопить Україну. Далі пояснив, що це не закінчення війни, і «такий варіант» не становить жодної перемоги як для ЄС, так і для України. Тобто зі слів Борреля чітко зрозуміло, що такий спосіб припинення війни неможливий. А пропагандисти спотворили контекст сказаного й заявили, що нібито ЄС не буде допомагати Україні. 

Так агітпроп прагне показати, як нібито вже всі втомилися від постійної допомоги Україні. Мовляв, Захід готовий припинити війну та дозволити Росії захопити Україну. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись